Το έντονο ανάγλυφο της περιοχής των Στενών, η τραχύτητα των γύρω βουνών, η πλούσια βλάστηση και τα καθαρά και ορμητικά νερά του ποταμού, συνθέτουν ένα τοπίο ιδιαίτερης ομορφιάς.
Σε αρκετά τμήματα του ποταμού, εκεί όπου η ροή του είναι ομαλή, σχηματίζονται νερόλακκοι και μικρές λιμνούλες, τόποι ιδανικοί για τη διαβίωση πολλών αμφιβίων και ψαριών. Σε άλλες θέσεις ο ποταμός κυλά ορμητικά μέσα από κατακόρυφους ψηλούς βράχους (αρκετές φορές το ύψος τους ξεπερνά τα 100 μέτρα και το πλάτος του ποταμού δεν φθάνει τα 2 μέτρα), ενώ σε ορκισμένα σημεία η επιφανειακή ροή του νερού είναι μικρότερη, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες.
Στις βραχώδεις πλαγιές των Στενών του Αχέροντα φωλιάζουν πολλά είδη αρπακτικών πουλιών, όπως γερακίνες, ξεφτέρια, βραχοκιρκίνεζα, ασπροπάρηδες, φιδαετοί, ενώ στην ευρύτερη περιοχή συχνά απαντούν όρνια, πετρίτες, σπιζαετοί και χρυσαετοί. Μεγάλα θηλαστικά, όπως οι λύκοι και τα αγριογούρουνα, αναζητούν τροφή και καταφύγιο στις δασωμένες πλαγιές στο φαράγγι. Στα νερά του ποταμού ζει η βίδρα, ένα σπάνιο υδρόβιο θηλαστικό που ζει σε καθαρά νερά και πλούσια παρόχθια βλάστηση. Άλλα θηλαστικά που διαβιούν στα Στενά είναι η αλεπού, ο ασβός, το κουνάβι, η νυφίτσα, η αγριόγατα, ο δασοποντικός κλπ. Στα νερά του ποταμού αναπαράγονται περισσότερα από εννέα είδη ψαριών, ένα από τα οποία είναι ο αχερωνογοβιός, ενδημικό είδος του Αχέροντα. Ασφάκες, σπάρτα, λαδανιές, φτέρες, πλατάνια, ιτιές, αριές και άλλα είδη (περίπου 180) συνθέτουν τη χλωρίδα των Στενών. Ανάμεσά τους πολλά σπάνια, όπως η μόλτκια η πετρώδης, η σκαβιόζα η ηπειρωτική, η σκουτελλάρια η λειμώνιος και αρκετά ενδημικά της Ελλάδας.
Ξεκινώντας από τη Γλυκή μπορείτε να πορευτείτε στο ποτάμι των θρύλων, στο φαράγγι και στις πηγές του Αχέροντα. Ο χωματόδρομος που ξεκινάει μέσα από τη Γλυκή, οδηγεί κατά μήκος του ποταμού μέσα σε ένα δάσος από πλατάνια. Εγκαταλείποντας στο σημείο αυτό το αυτοκίνητο μπορεί κανείς να συνεχίσει με τα πόδια στο μονοπάτι μέχρι τις πηγές του ποταμού.
Συνεχίζοντας την πορεία μέσα στο δροσερό ποτάμι μπαίνετε στο κυρίως φαράγγι, βαδίζοντας κόντρα στο ρεύμα. Στη συμβολή του Αχέροντα με το ρέμα "Ντάλα", που κατεβαίνει από το Σούλι, υπάρχει πέτρινη γέφυρα και δεξιά η περίφημη "Σκάλα της Τζαβέλαινας", το παλιό μονοπάτι των Σουλιωτών. Από το γεφύρι μπορεί κανείς να συνεχίσει ως τις πηγές του Ντάλα ρέμα, στον παλιό νερόμυλο, ή να πάρει το δρόμο που οδηγεί στα Σερτζιανά των Ιωαννίνων. Λέγεται ότι εδώ ο ποταμός περνούσε μέσα από ένα τεράστιο "θεογέφυρο" δίνοντας έτσι την εικόνα της "πύλης του Άδη". Αργότερα η οροφή κατέρρευσε κι απόμειναν μόνο οι κάθετοι βράχοι που σμίγουν σχεδόν μεταξύ τους, κόβοντας την ανάσα, σ' όποιον περάσει ανάμεσά τους. Όσοι φτάσουν ως εδώ, θα έχουν γευτεί πλήρως την πεμπτουσία των θρύλων!