Πληροφορίες

Ο Νομός Θεσπρωτίας, ή Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης, καλύπτει το βορειοδυτικό τμήμα της περιφέρειας Ηπείρου. Με έκταση 1.515 τετρ. χλμ. και πληθυσμό 46.000 κατοίκους, είναι ένας από τους πλέον αραιοκατοικημένους νομούς της χώρας. Πρωτεύουσα του νόμού είναι η Ηγουμενίτσα, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας στη βορειοδυτική Ελλάδα. Σήμερα, η Ηγουμενίτσα αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική θαλάσσια πύλη εισόδου στην ελληνική επικράτεια, προνομιακή θέση που θα αναβαθμιστεί με την ολοκλήρωση της επέκτασης του λιμανιού της και τη λειτουργία της Εγνατίας Οδού.

Η Θεσπρωτία είναι περιοχή κατεξοχήν ορεινή και σχηματίζεται από τις δυτικές οροσειρές της Πίνδου που βαθμιαία χαμηλώνουν προς τη θάλασσα και από στενόμακρες κοιλάδες, ανάμεσα στις οροσειρές. Οι πεδινές περιοχές στα παράλια οι πεδιάδες που έχουν σχηματισθεί από τις προσχώσεις των ποταμών Καλαμά και Αχέροντα και στην ενδοχώρα οι κοιλάδες των ίδιων ποταμών και των παραποτάμων τους καλύπτουν μόλις το 5% της συνολικής έκτασης του νομού. Παρόλο που μεγάλο μέρος των ακτών είναι απότομες, πολλοί μικροί κόλποι εναλλάσσονται με μεγαλύτερους, αποτελώντας το προγεφύρωμα της Ελλάδας προς την Ιταλία -"πρόκεινται της Ελλάδος προς την Ιταλία" (Πολύβιος)- χαρίζοντάς της δίκαια το χαρακτηρισμό "ευλίμενος Θεσπρωτία" που διέσωσε η αρχαία γραπτή παράδοση.

Η οικονομία της περιοχής βασίζεται, κατά κύριο λόγο, στην αγροτική παραγωγή, ενώ στα παραποτάμια λιβάδια και στα ορεινά βοσκοτόπια αναπτύσσεται η κτηνοτροφία των αιγοπροβάτων και των βοοειδών. Υπάρχουν επίσης αξιόλογες βιοτεχνίες και ελάχιστες μικρού μεγέθους βιομηχανίες. Μεγάλη ανάπτυξη παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός, το εμπόριο και οι μεταφορές απασχολώντας το 1/3 του ενεργού πληθυσμού του νομού.

Τα παράλια της Θεσπρωτίας, ιδιαίτερα η περιοχή γύρω από τα Σύβοτα, υπάρχουν τουριστικές υποδομές που φιλοξενούν κάθε χρόνο αρκετούς ταξιδιώτες, που απολαμβάνουν τις όμορφες ακτές που χαρακτηρίζονται από εξαιρετική ποικιλομορφία. Ο νομός διαθέτει παραλίες με ψιλή άμμο, παραλίες με βότσαλο αλλά και βραχώδεις ακτές, ενώ υπάρχουν κοσμοπολίτικες πλήρως οργανωμένες παραλίες, αλλά και λιγότερο κοσμικές, σχεδόν ερημικές για αυτούς που επιζητούν την απομόνωση. Το εξαιρετεικό φυσικό περιβάλλον, με τις ορεινές διαδρομές, τα ποτάμια, τις κοιλάδες και τα οροπέδια προσελκύουν τους φυσιολάτρες, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον ανάμεσα στα αξιοθέατα της Θεσπρωτίας έχουν οι εκκλησίες και τα μοναστήρια που είναι διάσπαρτα σε ολόκληρο τον νομό.